Ons tuincentrum in Zwaanshoek geeft regelmatig tips over een biodiverse en klimaatbestendige tuin, want dit zijn ontzettend actuele onderwerpen die wereldwijd spelen. En iedereen kan zo zijn of haar steentje bijdragen om de zorgwekkende ontwikkelingen tegen te gaan. Alle beetjes helpen. Al vervang je een paar tegels door wat groen. Je doet jezelf er ook een plezier mee, want je kunt zo bijvoorbeeld wateroverlast en hittestress voorkomen of verminderen.
Water doet leven!
Water in de tuin kan vervelend zijn, zeker wanneer de boel na een flinke hoosbui onderloopt of er in je gazon of bloembedden grote plassen blijven staan. Maar water betekent ook leven. Niet alleen voor planten, maar ook voor allerlei insecten en kleine dieren. Denk aan libellen, waterjuffers, salamanders, kikkers, padden, vogels en egels. Een vijver is ideaal, want je vangt er overtollig water mee op én vergroot de biodiversiteit in je tuin. En alleen al het zien of horen van water heeft een verfrissend en ontspannend effect. Zelfs in een kleine tuin kun je een teil of speciale, kleine vijverbak ingraven en daar iets moois van maken!
Een vijver(tje) aanleggen in vijf stappen
- In ons tuincentrum in Zwaanshoek heb je heel veel keuze uit verschillende formaten en materialen. Afhankelijk van je smaak, de architectuur van je huis en de stijl en grootte van je tuin kun je kiezen voor een organisch gevormde vijver met vijverfolie als bodem of voor een rechthoekige, vierkante of ronde vijverbak. Je vindt bij ons ook mini-vijvers of waterschalen die je op je balkon kunt plaatsen.
- De grootte en diepte van de vijver en de afwerking van de vijverranden zijn bepalend voor welk soort planten en vissen je erin kunt doen. Moeras- en oeverplanten houden van ondiepe zones. Zuurstofplanten groeien het best op een diepte van circa 50 centimeter. Om vissen de winter door te laten komen is een diepte van minstens 80 centimeter nodig. De verschillende soorten waterlelies hebben elk een andere, specifieke diepte nodig. Kijk daarom goed op het plantenlabel of laat je hierover informeren door de medewerkers in ons tuincentrum in Zwaanshoek.
- Kies de plek voor je vijver zorgvuldig uit. Kijk om te beginnen goed naar de hoeveelheid zon of schaduw op de door jou gewenste plek. Ergens in de halfschaduw of een deel van de vijver in de zon en een ander deel in de schaduw is het best. Want het water moet niet te warm worden (dan krijg je ook een explosie van algen of wieren) of te snel verdampen, maar waterplanten moeten wel voldoende zonlicht kunnen vangen.
- Plaats de vijver niet te dicht bij bomen of grote struiken, met het oog op afvallend blad dat de vijver vervuilt. Probeer de vijver ook zó te plaatsen dat je er vanuit huis of vanaf het terras goed zicht op hebt, zodat je er zo veel mogelijk plezier van hebt. Houd ook rekening met aanwezige elektriciteitskabels en riolerings- of drainagebuizen, zodat die niet beschadigd raken tijdens het graafwerk.
- Voor een goede waterkwaliteit heeft een vijver een pomp, filter en/of skimmer nodig. Hiervoor zijn allerlei systemen, al dan niet met geïntegreerde fonteinpomp. Laat je hierover informeren in ons tuincentrum en houd bij de keuze van de plek van de vijver ook rekening met het aanleggen van eventuele elektriciteitskabels (onder andere ook als je verlichting in of bij de vijver wilt).
Een veilige vijver
Let op! Veiligheid boven alles. Zelfs een kleine, ondiepe vijver kan gevaarlijk zijn voor heel jonge kinderen. Plaats een metalen rooster over de vijver, zet er een hek(je) omheen of zorg ervoor dat kinderen niet zonder toezicht in de buurt van de vijver kunnen komen. Om te voorkomen dat egels niet meer uit een vijver kunnen komen nadat ze erin zijn gevallen, kun je een deel van de vijverrand geleidelijk laten oplopen of een eendentrappetje in de vijver plaatsen.
Heb je al een vijver? Dan kun je de vijver nu controleren op eventuele lekken, de filter en de pomp schoonmaken en die eind april weer aanzetten, algen uit de vijver vissen, nieuwe water- en oeverplanten toevoegen en eventueel nieuwe vissen uitzetten.